V náročné době zvýšené informační nejistoty přinášíme doporučení, jak čelit záplavě informací a lépe se v ní vyznat.
doc. Richard Papík, garant studijního oboru knihovnictví na Slezské univerzitě, zejména studentkám a studentům doporučuje:
- Naučte rozlišovat různé informační zdroje: odborné (nebo vyloženě vědecké), popularizační, zpravodajské, bulvární a zdroje pochybného (až eticky sporného) obsahu. Odborné prameny pracují s citačním aparátem, se seznamem použité literatury, mají uspořádanou strukturu, adekvátní vyjadřování, argumenty dokládají citacemi, odkazy na studie a výzkumy. Naopak neobsahují domněnky či dohady a nesnaží se útočit na emoce, zvláště vyvolávat strach. Buďte obezřetní a zaměřte se na ty zdroje, které vám budou opravdu k užitku.
- Hledejte informace nejen na sociálních sítích či internetu. I když je jejich předností rychlé sdílení, alespoň v oblastech největšího zájmu se pokuste jít více do hloubky. Přečtete si nejen celý text zprávy, ale také některé zdroje, na které odkazuje. Využívejte i odborné databáze a využívejte služeb knihoven.
- Nenechte se zahltit velkým množstvím zdrojů informací, většinou se opakují. Ani v oblasti odborného zájmu není třeba číst vše, sledujte aktuální zdroje. Do historie zkoumané problematiky se dostanete i pomocí citační analýzy.
- Vybírejte si prověřené a kvalitní zdroje. Podporujte solidní vydavatele a nakladatele, kteří dbají na jistou kulturu vydávání knih včetně vypovídajících a úhledných tiráží, nebo v případě odborných časopisů na redakční rady, korektury a recenze.
- Ovládněte metodu efektivního (rychlého) čtení s cílem vybírat jádrové informace a umět oddělit to podstatné od méně podstatného či nepodstatného. Nezapomínejte na kritické myšlení, vždy zapojujte vlastní úsudek a pokládejte otázky.
Rozpoznat informace od dezinformací pomáhá také mediální gramotnost. Mgr. Michaela Mrázová, šéfredaktorka Opavského knihovníka, doporučuje:
- Čerpejte informace z ověřených a důvěryhodných zdrojů. Ne všechno, co se píše na internetu a vidíte v televizi, je pravda. Hodnocením médií se zabývá například Nadační fond nezávislé žurnaistiky.
- Sociální sítě i řetězové e-maily jsou často zdrojem dezinformací. Jejich rozkrýváním se zabývají například Čeští elfové.
- Ověřujte si nejen textové informace. Například přes Google Images můžete vyhledávat prostřednictvím vložení obrázku či fotografie.
- Poplašné a manipulativními zprávy, takzvané hoaxy, často útočí na emoce a snaží se vás vyděsit. Jak je rozpoznat vysvětluje například novinářka Alexandra Alvarová.
- Změřte si své MQ. Schopnost rozumět médiím (mediální gramotnost) si můžete ověřit například v programu Jeden svět na školách, který připravila organizace Člověk v tísni.
S informacemi je třeba nejen umět zacházet, ale také si od nich úplně odpočinout. PhDr. Zuzana Šidlichovská, Ph.D., autorka knihy Informační detox, doporučuje:
- Věnujte se pravidelně každý den alespoň jednu hodinu nějaké relaxační aktivitě, která vás dokáže pohltit. Může to být třeba lekce jógy nebo dobrá kniha. Nepříjemné myšlenky na chvíli odsuňte do pozadí.
- Odstřihněte se od přívalu znepokojivých zpráv. Sledujte zpravodajství jednou, maximálně dvakrát denně. Důležité informace vám neuniknou, ale nebude vystaveni neustálému tlaku.
- Pozorujte emoce, které ve vás zprávy vyvolávají. Pokud se nechcete příliš vystavovat negativním emocím, sledování zpravodajství omezíte i tím, že se zaměříte pouze na prověřené a kvalitní zdroje informací.
- Trénujte koncentraci. Veškerou pozornost se pokuste věnovat tomu, co právě děláte. Soustřeďte se na přítomný okamžik. Nenechte se rozptylovat.
- Buďte co nejvíce s blízkými lidmi, věnujte se společným zálibám, dopřejte si vzájemně dostatek času, pobývejte v přírodě. A buďte za takové chvíle v životě vděčni.
Podívejte se také na další tipy, jak zklidnit mysl, jak o válce mluvit s dětmi či kde hledat odbornou pomoc v případě rostoucích obav či úzkostí. Obrátit se samozřejmě můžete také na své vyučující nebo Poradenské centrum Slezské univerzity.
Jak pomoci se Ukrajine se inspirujte ZDE.
Text sestavila a upravila dr. Michaela Dombrovská.